Size hibe çıktı…

Beni de aradılar: ‘Efendim haberiniz var mı? Devlet size 100 bin TL hibe açtı, karşılıksız, kullanmak ister misiniz?’ Tabi konuyu bildiğim için ‘Kimsiniz siz?’ dedim, ‘Efendim biz KOSGEB’ den arıyoruz…’

Beni de aradılar: ‘Efendim haberiniz var mı? Devlet size 100 bin TL hibe açtı, karşılıksız, kullanmak ister misiniz?’ Tabi konuyu bildiğim için ‘Kimsiniz siz?’ dedim, ‘Efendim biz KOSGEB’ den arıyoruz…’

Bu şekilde yapılan dolandırıcılığı son zamanlarda çok duyuyoruz. Telefondaki kişi size bir dosya göndereceğini, dosyadaki evrakları doldurup KOSGEB’e teslim etmeniz gerektiğini ve sonra paranızı alacağınızı söylüyor. Gerçekten de o dosya geliyor, tabi ücretli ve karşı ödemeli olarak… 300 TL’yi ödeyerek dosyayı alıyor ve heyecanla açıp içindekilere bakıyorsunuz. Tabi anlamadığınız için o kişiye tekrar ulaşmaya çalışıyorsunuz. Ulaşamayınca bir bilene sormak istiyor ya da KOSGEB’i arıyorsunuz ve dolandırıldığınızı söylüyorlar. Geçmiş olsun, bir bardak su için.
KOSGEB gibi kaynağı AB fonlarından gelen ve hibe veren kuruluşlar, bu hibeleri proje karşılığı veriyor. Başvurmak istediğinizde ise birçok şartları olduğunu öğreniyorsunuz.
1. Öncelikle sizin bir yatırımcı ya da girişimci olarak şartlarınız uygun olmalı. Eğitim, mevcut iş durumu, sigortalılık, yapılacak işe ait altyapı gibi pek çok kişisel şartın sorgulanacağını unutmayın.
2. İş fikrinizin ya da projenizin tutarlı olup olmadığı, uygulanabilirliği ve piyasa gerçekleri ile olan ilişkisini savunabilmelisiniz.
3. Projenin ya da iş fikrinin sürdürülebilir olması için bir öz sermaye gerekiyor. Ne yazık ki bu tür kurumlar hiç parası olmayana destek vermiyor.
4. İşyerinizin veya kuracağınız işin belirlediğiniz kapsamda sizin tarafınızdan kurulması, mevcut işyerleri için ise yasal sorunlar, kısıtlılık ve vergi ya da SGK borçlarının olmaması isteniyor. (Varsa veya yapılandırılmamışsa hibe ile önce onlar tahsil ediliyor.)
5. Daha önce aynı konuda bir proje verip vermediğiniz ya da halen devlet desteklerinden yararlanıp yararlanmadığınız bir şart olarak karşınıza çıkabiliyor.
6. Tüm giderlerin piyasa fiyatlarıyla fiyatlandırılması ve gerekçelendirilmesi gerekiyor. Bu konuda her giderin desteklenmediğini bilin. Örneğin çoğu hibe programında herhangi bir taşıt ya da binek araç alımı desteklenmiyor.
7. Başvuru için proje yazılması. Proje yazımı özel bir konu… Mantıksal çerçeveler, swot analizleri ve finansal tablolar hazırlanıyor, fikir ya da projenin gerekliliği, sürdürülebilirliği ispatlanmaya çalışılıyor.

Başvurulan hibe ya da destek programına göre bu şartlar değişebiliyor. Bu konuda isteğinizi ve cesaretinizi kırmak istemem. Ancak aklınızda böyle bir düşünce varsa lütfen profesyonellere danışın. Telefonla ya da yüz yüze de olsa görüştünüz kişilerin söylediklerini doğrulayın ve ‘size hibe çıktı’ diye arayanlara da lütfen itibar etmeyin.

Sevgiyle kalın.