TKDK-IPARD Hibeleri

IPARD – TKDK Mühendisilik Projelerinde Aranan Özellikler

IPARD – TKDK Mühendisilik (Mimari, Statik, Mekanik, Elektirik) Projelerinde Aranan Özellikler

  1. Mimari projeler
  • Mimari proje, yatırım uygulama alanında bulanan ve yapılacak binaları gösteren vaziyet planını da içermelidir. Vaziyet planı arazinin büyüklüğüne göre farklı ölçeklerde olabilir (1/200, 1/500 gibi). Vaziyet planında eski yapılar ve yeni yapılar farklı biçimde gösterilmelidir (Yeni yapılar kesikli çizgi, eski yapılar sürekli çizgi). Vaziyet planında yapılar numaralandırılmalı ve eski ve yeni yapılar ayrı listeler halinde gösterilmelidir. Yapıların boyutları vaziyet planında belirtilmelidir (en ve boy).
  • Mimari proje ve eklerinde ölçüler eksiksiz olarak gösterilmelidir.
  • Mimari projenin ekinde yapıda ki tüm mahaller için ayrı ayrı hazırlanmış mahal listesi sunulmalıdır. Mahal listesi tavan, duvar, zemin, kapı, pencere vb. için kullanılacak malzemeleri poz numaralarıyla beraber göstermelidir. Mahal listesinde kullanılan poz numaraları mimari planlar ve metrajla tam uyumlu olmalıdır. Hazırlanacak mahal listesinin bir örneği aşağıda sunulmuştur. İnşaatta kullanılacak tüm malzemeler mahal listesinde yer almalıdır.
  • Mimari proje, gerekli tüm mimari kesitleri içermelidir. Kesitlerde tüm malzemeler poz numaraları, kalınlığı ile beraber gösterilmelidir.
  • Mimari proje tüm kat planlarını, tüm yönlerden cephe görünüşlerini, çatı planını varsa asma tavan planlarını içermelidir.
  • Mimari projede imalat detayları ayrı olarak gösterilmelidir. Mesela yapılacak bir demir kapı imalatının hangi profillerden oluştuğu ve ölçüleri mimari projede çizimleriyle yer almalıdır.
  • Vaziyet planında varsa çevre düzenlemesi, ihata duvarları, bahçe kapıları, yollar vb. ölçekli ve detaylı olarak gösterilmelidir. (Vaziyet planı, A3 veya A4 formatında olmalıdır.)
  1. Statik projeleri
    • Projelerin ekinde hesap raporu da sunulmalıdır.
  2. Elektrik tesisat projeleri
    • Elektrik imalatları mutlaka bir proje dahilinde sunulmalıdır.
    • Metraj cetvelindeki kalemler ile projedeki imalatlar birbiri ile tam uyumlu olmalıdır. Projelerde kullanılan malzemeler poz numaraları ile beraber gösterilmelidir.
  3. Mekanik tesisat projeleri
    • Yapıda sıhhi tesisat, drenaj, havalandırma, klima, doğalgaz, kalorifer vb. tesisatlarının yapılması düşünülüyorsa projeler eksiksiz olarak başvuru paketinde sunulmalıdır.
    • Metraj cetvelindeki kalemler ile projedeki imalatlar birbiri ile tam uyumlu olmalıdır. Projelerde kullanılan malzemeler poz numaraları ile beraber gösterilmelidir.
    • Metraj cetvelinde; imalat miktarları, subasman altı, zemin kat, 1. Kat, 2. Kat vs. şeklinde gruplar altında ayrı ayrı hesaplanmalıdır. Örneğin 16.059/1A (BS30 Betonu) imalatının ne kadarlık bir kısmının subasman altında kullanıldığı, ne kadarlık bir kısmının zemin katta kullanıldığı vb. metraj cetvelinde detaylı hesabıyla beraber görülmelidir. Detaylı hesaplar, zemin kat kolonlarda ne kadar beton kullanıldığı (50×50 cm genişliğinde 3 m yüksekliğinde 6 adet kolon için: 0,5×0,5x3x6=4,5 m3 beton şeklinde) gibi imalat miktarlarının nasıl hesaplandığının detaylarını göstermelidir.

Mimari, statik projeler yetkili mercii tarafından (İl Özel İdareleri ya da Belediyeler ya da Organize Sanayi Bölgeleri ya da Serbest Bölge Tüzel Kişilikleri ) imzalanmış, tarih atılmış ve onaylanmış olmalıdır. Detaylı Metraj Cetveli ilgili mühendis(ler) (harcama kalemlerine göre inşaat mühendisi, mimar, elektrik mühendisi ya da makine mühendisi) tarafından imzalanmış, tarih atılmış ve kaşelenmiş (kaşe kullanıyorsa) olmalıdır. Elektrik tesisat projeleri, mekanik projeler yetkili mercii tarafından imzalanmış, tarih atılmış ve onaylanmış olmalıdır.

 

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.