Tarım Bakanlığı Hibeleri

2019 Yılı Organik Tarım Desteği

2019 Yılı Organik Tarım Desteği

 

2019 Yılı Organik Tarım Desteği “Bitkisel Üretime Destekleme Ödemesi Yapılmasına Dair Tebliğ (No: 2019/46)” 09.11.2019 tarihinde yayımlarak yürürlüğe girdi. 2019 yılında yapılacak organik tarım destekleri hak kazanabilmek için aşağıdaki maddeleri yerine getirmek gerekmektedir.

 

MADDE 13 – (1) OTD ödemesi, OTY’ye göre organik tarım yapan, OTBİS’de ve ÇKS’de 2019 üretim yılında kayıtlı, 2019 yılı hasadını gerçekleştirmiş, ürettiği ürüne ürün sertifikası düzenlenmiş ve bu Tebliğde OTD uygulamaları ile ilgili belirtilen usul ve esaslara göre başvuru yapan çiftçilere yapılır.

(2) OTD ödemesi, OTY’ye göre organik tarım yapılan, OTBİS’te kayıtlı 2019 yılı hasadı gerçekleştirilmiş, üretilen ürün için ürün sertifikası düzenlenmiş, OTBİS’de ve ÇKS’de 2019 üretim yılında kayıtlı arazilere yapılır.

(3) OTD ödemesi, 2019 yılı hasadı yapılmış ürün için OTBİS’te yetkilendirilmiş kuruluşça kontrolü yapılmış ve OTY hükümlerine göre uygun bulunmuş Geçiş Süreci-2, Geçiş Süreci-3 ve Organik Statüde yer alan tarım arazileri ve bu arazilerde kayıtlı ürünlerden desteklemeye uygun bulunan arazilere yapılır.

(4) OTY’ye göre düzenlenen ürün sertifikasının OTBİS’de kayıtlı olması zorunludur. Ürün sertifikası adına düzenlenmiş kişi veya düzenlenmiş bir sertifikada sertifikalandırılan ürünün kaynak kişisi olanlar da desteklemeden yararlanabilirler.

(5) OTD ödemesi; 2019 üretim yılında aynı hasat döneminde birden fazla üretim yapılan alanlarda, OTBİS’te ve ÇKS’de kayıtlı ürünlerin alanları üzerinden hesaplanır.

(6) OTD ödemesi, 2019 üretim yılında farklı hasat döneminde art arda yapılan birden fazla üretimlerde, toplam ödeme miktarı büyük olan ürün üzerinden sadece bir ürün için hesaplanır.

(7) OTBİS’te bilgilerinin tamamlatılması görev ve sorumluluğu desteklemeye başvuran çiftçiye aittir.

(8) Yetkilendirilmiş kuruluşlar, OTBİS’e veri girişlerini ve OTY’ye uygun olan gerekli düzeltmeleri yapmak zorundadırlar.

(9) OTD ön incelemeleri OTB’nin görev ve yetkileri çerçevesinde gerçekleştirilir.

(10) OTD uygulamasına ilişkin olarak OTB tarafından ön inceleme yapılır. OTD müracaatları başladıktan sonra il müdürlüklerinin uygun göreceği tarihte ön inceleme başlatılır. Ön inceleme yapılan illerde/ilçelerde daha sonra tespit edilecek usulsüz işlemlere ilişkin sorumluluklar ortadan kalkmaz. Uygulamalar, ön incelemenin yanı sıra mevzuatın öngördüğü her türlü denetime de tabidir.

(11) Ön inceleme, örnekleme yöntemiyle belirlenecek ilçe, köy veya mahallelerde, çiftçilerin yapmış oldukları başvurular üzerinden yapılır.

(12) Ön incelemede, OTB tarafından daha önce yapılmış veya yapılacak kontroller ile OTBİS’te bilgilerin uyumluluğu karşılaştırılır. OTB tarafından gerektiğinde yerinde tespit çalışmaları yapmak veya kullanımı ihtilaflı tarım arazilerini kullanan çiftçilerin ve kullandıkları arazilerin yerinde tespitini yapmak üzere il/ilçe tespit komisyonlarından faydalanılır. Çiftçilerin OTBİS ve ÇKS’de kayıt ettirdikleri bilgiler ile gerek görülmesi halinde yetkilendirilmiş kuruluşlardan talep edilecek bilgilerde, gerçeğe aykırı beyan ya da verdikleri belgelerde sahte evrak tespit edilmesi halinde söz konusu desteklemeden faydalanmaması için gerekli tedbirler alınır. OTB gelen münferit şikâyet ve ihbarları ayrıca değerlendirir.

 

Organik Tarım Desteklemelerden Yararlanamayacaklar

 

MADDE 24 – (1) Bu Tebliğde yer alan destekleme uygulamalarından;

  1. aa) Organik tarım desteğinden yararlandırılan araziler İTU desteğinden, İTU desteğinden yararlandırılan araziler OTD’den faydalanamaz.
  2. dd) Organik tarım faaliyeti yürütülen arazilerden bir önceki yıla göre 2019 üretim yılında, statüsü düşen araziler OTD’den faydalanamaz
  3. ee) 2017 ve 2018 üretim yılında organik statüde OTD’den faydalanan araziler, 2019 üretim yılında OTD’den faydalanamaz.
  4. ff) EK-1’de yer alan 3. Kategoride bulunan ve yeşil ot hasadı yapılarak yem bitkisi amaçlı kullanılacak olan ürünlerin yetiştirildiği araziler, ilgili çiftçinin organik hayvancılık faaliyeti bulunmaması durumunda OTD’den faydalanamaz.

 

 

EK-1 ORGANİK ÜRETİM DESTEKLEME BİRİM FİYATLARI

ORGANİK TARIM DESTEĞİ TL/DA
1.Kategori Ürünler: Acur, Ahududu, Altınçilek, Altıntop, Armut, Avokado, Ayva, Bakla, Balkabağı, Bamya, Barbunya, Barbunya Fasulye, Bergamot, Biber, Böğürtlen, Brokoli, Çilek, Derotu, Domates, Dut, Ela, Endinar, Erik, Fasulye, Fasulye (Taze), Fındık, Frenk Üzümü, Gilaburu, Gohi Berry, Gül, Havuç, Hıyar, Hindiba, ISpanak, İpde, İncir, KAbak, Kamkat, Karayemiş, Karnabahar, Kayısı, Kereviz, Kiraz, Vişne, Kuşkanmaz, Kuzukulağı, Lahana, Limon, Limon Grass, Mandalina, Marul, Maş Fasulyesi, MAydanoz, Muz, Nane, Nar, Nektarin, Patlıcan, Pazı, Pırasa, Portakal, Radika, Rokda, Sarımsak, Semizotu,  Soğan, Şalgam, Şeftali, Tere, Turunç, Üzüm, Üzüm Kurutmalık, Üzüm Sofralık, Yaban Mersini, Yaş, Yerelması, Zerdakli Bireysel Üretici 70
Grup Üretici 35
2. Kategori Ürünler: Adaçayı, Alıç, Anason, Antep Fıstığı, Arapsaçı, Ayçiçeği, Badem, Bezelye, Biberiye, Börülce, Ceviz, Civanperöemi, Çamfıstığı, Çeltik, Çemen, Çörekotu, Defne, Ebegümec, Ekinezya, Desleğen, Hatmi Çiçeği, Hurma, Hünnap, Ihlamur, Isırgan Out, Kantaron, Karabuğday, Karbuz, Kavun, Kekik, Kastane, Kenevir lif, Keten lif, Kızılcık, Kimyon, Kinoa, kişniş, Kivi, Kuşburnu, Kohlrabyi Kudret Narı, Melissa,Mercanköşk, Mercimek, Mısır, Muşmula, Nohot, Pamuki Pancar, Patates, Pikan Cevizi, Rezene, Safran, Sarımsak, Silajlık Mısır, Soğan (kuru), Soya, Susuam, Şekerotu, Şeker Kamışı, Şeker Pancarı, Şevketş Bostani Tarçın, Tarhun, Turp, Tütün, Tranzon Hurması, Üvez, Yenidünya, Yerfıstığı, Zencefil, Zeytin Bireysel Üretici 40
Grup Üretici 20
3.Kategori Ürünler: Ahlat, Alabaş, Arpa, Buğday, Burçak, Caramba, Çavdar, çayır Out, Darı, Fiğ, Hardalotu, Haşhaşkapsül, Haşhaşkapsül + Dane, Hayvan Pancarı, İtalyan Çimi, Kapari, Kaplıca, Karabaşotu, Karakafes Out, Keçiboynuzu (Harnup), Kırmızı Pancar, Karonga, Lavanta, MAcar Fiği, Madımak, Mahlep, Menegiç, Mersin, Mürdümük, Sakız Ağacı, Sorgum, Sorgum * Sudan Out Melezi, Sudan Out, Sumak, Tritikale, Turp Otu, Üçgül, Yapay Çayır Mera, Yem Bezelyesi, Yem Şalgamı, yonca, Yulaf Bireysel Üretici 10
Grup Üretici 5